Skärbrädor av ändträ

En skräbräda av ändträ få ett väldigt speciellt utseende och varje skärbräda blir unik tack vare att ådringen i träet blir så tydligt.

Skärbrädorna blir dessutom hållbara, dels för att stavarna limmas ihop stående och spännningar i träet utjämnas – som annars skulle kunna få brädan att slå sig – men även för att ändträet nästan självläker när man skär i det.

För att skärbrädorna ska behålla sitt utseende och funktion i många år är det viktigt att man sköter som sin bräda – se med om skötselråd nedan.

Webshop

Skärbrädorna tillverkas på beställning men oftast finns ett antal i lager, se alla skärbrädor på https://madeby.boppen.se/

Tillverkning

Det är många moment för att tillverka en skärbräda av ändträ, och för att nyttja träet på bästa sätt anpassas storleken på stavarna från bräda till bräda så det blir så lite spill som möjligt.

Varje stav klyvs och hyvlas till rätt storlek – medan de fortfarande är 60 – 90 cm långa (beroende på storlek på skärbräda) – sedan limmas ett antal stavar ihop så skärbrädan får rätt bredd.
De hoplimmad stavarna kapas sedan till skärbrädans tjocklek och limmas ihop igen – nu har skärbrädan fått sitt utseenda – och kvar är att fräsa av över- och undersida, fräsa in eventuell ränna och handtag samt justerkapaning av storlek och mycket slipning samt efterbehandling.

Olja in in din bräda

Se till att hålla den inoljad hela tiden – på så sätt får inte bakterier och liknande en chans att få fäste i skärbrädan. De här skärbrädorna är inoljade med ekologisk kokosolja när du köper den.

Värm upp lite kokosolja så den blir flytande och applicera sedan med en trasa, torka bort överflödig olja och låt skärbrädan torka.

Rengöring

Din skärbräda kommer hålla i många år om du sköter om den.

Se till att den aldrig står blöt en längre tid, spola av den efter användning och torka sedan av den. Även en skärbräda av ändträ kan slå sig eller gå sönder om den t ex blir stående i vatten eller om den diskas i diskmaskin – något den absolut inte ska göras.